Käytimme työssä ohrasuurimoita. Punnitsimme dekantteriin 100 kertaisesti isoimman jyvän mukaan(700g). Ladoimme seulat päällekkäin niin, että isoin reikänen (karkein) tuli päälle ja pienin (hienoin) alle. Kaadoimme ohrasuurimot ylimpään seulaan ja suljimme seulasarjan lasisella kannella. Laitoimme aikaa tärytykselle n. 20min ja tehon vähän yli puoleen väliin. Odotimme kunnes 20min oli kulunut ja irroitimme seulat ja punnitsimme uudestaan.
Punnitus ja seulakoon määrittäminen ennen murskausta:
Seula aukko, | Tyhjä | seula + näyte, | Seulalle jäänyt | Seulan läpäissyt | |
mm | seula, g | g | massa, g | näyte, % | % |
4 | 409 | 410 | 1 | 0,14 | 99,85 |
2 | 409 | 1099 | 690 | 98,5 | 1,3 |
1 | 345 | 345 | 6 | 0,86 | 0,428 |
0,5 | 310 | 311 | 1 | 0,14 | 0,28 |
Pohja | 248 | 2 | 0,2857 | 0,2857 | - |
Yhteensä | 99,9257 | ||||
häviö / lisä | ys | 0,0743 |
Seuraavaksi puhdistimme seulat ja otimme seuloilta kaikki ohrasuurimot takaisin dekantteriin ja laitoimme seulat takaisin paikoilleen. Sitten menimme vasaramurskaimelle ja aloimme murskaamaan ohrasuurimoita. Aluksi murskaaminen oli vaikeaa, koska syötimme liikaa kerralla ja murskain meni jumiin. Lopulta opimme oikean tyylin ja homma rupesi sujumaan nopeammin. Kun saimme näytteen murskattua seuloimme sen uudelleen kuten aiemmin.
Punnitus ja seulantokoon määrittäminen murskauksen jälkeen:
Seula aukko, | Tyhjä | seula + näyte, | Seulalle jäänyt | Seulan läpäissyt | |
mm | seula, g | g | massa, g | näyte, % | % |
1 | 351 | 528 | 177 | 25,28 | 74,7 |
0,5 | 310 | 653 | 343 | 49 | 25,7 |
0,25 | 272 | 339 | 67 | 9,57 | 16,1 |
0,125 | 281 | 318 | 37 | 5,28 | 10,8 |
0,075 | 280 | 302 | 22 | 3,14 | 7,7 |
Pohja | 248 | 286 | 38 | 5,43 | - |
Yhteensä | 684 | 97,72 | - | ||
häviö / lisäys | 16 | 2,28 | - |
Lopuksi teimme vielä excelillä kuvaajan selan läpäisseestä määrästä raekoon funktiona.
ok
VastaaPoista